Freedom Internet de nieuwe XS4ALL

Het alternatief voor XS4ALL heet Freedom Internet

Eric 17 november 2019 Categorie: Internet & TV

De eerste concrete stappen voor een nieuwe provider à la XS4ALL zijn gezet. De mensen achter de actiegroep XS4ALL moet Blijven hebben een crowdfundactie opgezet om investeerders te werven voor de nieuw op te richten provider. Deze crowdfundactie heeft in slechts drie dagen tijd maar liefst 2,5 miljoen euro aan investeringen binnengehaald. Men had minimaal de helft van dit bedrag als doel gesteld om met de nieuwe provider te kunnen gaan starten. De crowdfundactie die 60 dagen zou gaan lopen is dus al na 3 dagen succesvol gesloten.

Vervolgens is op maandag 11 november om 11:11 de naam van de nieuwe provider online bekend gemaakt: Freedom Internet!

Freedom Internet moet een provider worden met dezelfde missie als die van XS4ALL. Iedereen toegang tot het internet bieden, maar dan wel op een manier dat de klant er van op aan kan dat zijn of haar privacy, veiligheid én vrijheid (Freedom!) gewaarborgd zijn.

Freedom Internet logo

Wat ging er vooraf aan Freedom Internet?

Nog even een korte terugblik voor als je gemist hebt wat aan de oprichting van deze nieuwe provider vooraf is gegaan. (voor een uitgebreidere terugblik, lees even mijn eerdere blog :) )

In januari 2019 maakte KPN bekend te gaan stoppen met het de provider XS4ALL. Deze provider is sinds 1997 eigendom van KPN, maar heeft altijd redelijk autonoom binnen het KPN concern kunnen opereren. XS4ALL is voor velen dan ook synoniem voor kwaliteit, goede support, veiligheid en privacy. De provider is hier altijd een voorvechter van gebleven, ook in al die jaren bij KPN.

De aankondiging van KPN om de stekker uit XS4ALL te trekken leverde dan ook meteen veel weerstand en protesten op. Klanten zouden worden gemigreerd naar KPN en zouden daar volgens het bedrijf verder niets van merken, maar daar was en is weinig vertrouwen in bij de klanten.

Binnen een paar weken werd de actiegroep XS4ALL moet Blijven opgericht, die actie voerde tegen het besluit en de mogelijkheden onderzocht om XS4ALL zelfstandig verder te laten gaan. De naam XS4ALL is echter eigendom van KPN en zal die naam ook na het verdwijnen van de provider niet verkopen, dat is namelijk helpen met het creëren van een concurrent.

De nieuwe provider moest dus een andere naam krijgen die dan nu bekend is gemaakt.

Promotievideo voor de inmiddels gesloten crowdfundactie.

Wanneer gaat Freedom daadwerkelijk van start?

Feitelijk is de nieuwe provider per direct van start gegaan. De website is op het tijdstip van de bekendmaking van de naam online gegaan en je kunt al lid worden van de provider. Echter kunnen er op dit moment nog geen internetverbindingen worden geleverd. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2020 de eerste klanten daadwerkelijk aangesloten kunnen worden.

Waarom zou je dan nu al lid worden?

Ten eerste kun je lid worden om de reden dat je het initiatief steunt. Je wordt dan een zogenoemde Founding Member, een lid van het eerste uur. Je helpt de initiatiefnemers hiermee een succesvolle provider op te bouwen.

Maar als lid krijg je ook al een e-mailbox bij Freedom. Een e-mailbox waarvan je op aan kunt dat deze voldoet aan de strengste beveiliging en waarbij je privacy is gewaarborgd. Niemand kan meekijken in jouw mailbox.

Je kunt een e-mailadres krijgen op het @freedom.nl domein of je kunt je eigen domein koppelen aan het mailsysteem van Freedom. Een eigen domein heeft als voordeel dat je je e-mailadres altijd kunt behouden, ook als je in de toekomst overstapt naar een andere provider of als Freedom om wat voor reden dan ook ophoudt te bestaan.

Daarnaast is het zo dat je als lid straks één van de eerste bent die een internetverbinding van Freedom kan aanvragen, naar verwachting dus in het eerste kwartaal van 2020.

Lid, Founding Member wordt je overigens voor 50 euro per jaar en je kunt je aanmelden op de website van Freedom.

Wie zitten er achter Freedom?

Zoals gezegd is Freedom ontstaan vanuit de actiegroep XS4ALL moet blijven. Het zijn klanten, sympathisanten, medewerkers en oud-medewerkers van XS4ALL. Er is een duidelijke organisatiestructuur opgezet. Freedom internet is zelf een B.V. met als huidige algemeen directeur Anco Scholte die eerder voor XS4ALL heeft gewerkt.

Stichting Appeltaart

Daarnaast is er een stichting met de naam Appeltaart die aandeelhouder is van Freedom Internet B.V. en die de waarden van Freedom Internet bewaakt en controleert. Deze waarden zijn vastgelegd in een zogenoemd Corporate Charter welke te vinden is op de website van Freedom. De naam Appeltaart is symbolisch gekozen en verwijst naar vroeger toen bijna dagelijks appeltaart werd getrakteerd op het kantoor van XS4ALL.

Een interview met Gerdien Dalmulder, penningmeester van Stichting Appeltaart.

Raad van Advies

Ook is er een Raad van Advies die gevraagd en ongevraagd advies kan geven over het opereren van Freedom Internet. Deze raad moet Freedom Internet scherp houden en wijzen op kansen of juist risico’s. De leden van deze raad zijn gekozen op basis van hun expertise op bepaalde gebieden.

Bits of Freedom

Een speciale samenwerking is er met Bits of Freedom, een onafhankelijke stichting die opkomt voor privacy en digitale burgerrechten. Freedom Internet is donateur van Bits of Freedom en andersom zal deze organisatie erop toezien dat Freedom Internet zich aan zijn waarden en principes houdt.

De nieuwe provider is overigens niet gelieerd aan Bits of Freedom, maar heeft van deze stichting wel de domeinnaam freedom.nl in bruikleen gekregen. Dit domein is en blijft eigendom van Bits of Freedom, maar middels een getekende overeenkomst mag Freedom Internet dit domein gebruiken zolang de provider zich aan de beloftes en principes houdt op het gebied van privacy, veiligheid en vrijheid. Een extra stok achter de deur dus.

Freedom Internet: privacy, veiligheid én vrijheid voorop!

Hoe en wanneer gaat Freedom internetaansluitingen leveren?

Zoals eerder genoemd is de verwachting en het streven om in het eerste kwartaal van 2020 de eerste klanten te kunnen aansluiten. Dit zullen dan als eerste de mensen zijn die lid zijn geworden en graag een internetaansluiting van Freedom willen.

Er gaat internet geleverd worden via ADSL, VDSL en glasvezel. Dit zal grotendeels via het netwerk van KPN zijn, uitgerekend de provider die XS4ALL zal opdoeken. Technisch gezien is dit echter vrijwel de enige mogelijkheid. Overigens worden dan alleen de kabels van KPN gebruikt, KPN heeft zelf geen invloed op, laat staan toegang tot, de internetsignalen die Freedom over deze kabels aan de klanten levert.

Het is de verwachting dat Freedom Internet in een later stadium ook internet via de kabel gaat leveren. Het is namelijk vrijwel zeker dat de kabel van o.a. Ziggo in 2020 opengesteld gaat worden voor concurrenten waardoor ook andere providers dan Ziggo zelf internet, digitale TV en telefonie via de kabel kunnen gaan leveren. KabelTV netwerken hebben als eigenschap dat er zeer snel internet over geleverd kan worden, waar ADSL en VDSL tegen beperkingen aanlopen. De kabel kan dan ook nog prima concurreren met glasvezel.

Freedom Internet gaat overigens naast internet ook digitale TV en vaste telefonie aanbieden. Het is nog niet bekend of de TV- en telefoniediensten al direct kunnen worden aangeboden of dat dit in een later stadium mogelijk wordt.

Freedom Internet zegt 25.000 klanten nodig te hebben om kostendekkend te zijn. Men streeft naar 60.000 klanten binnen drie jaar.

En als KPN alsnog besluit dat XS4ALL zal blijven?

Mocht KPN toch nog op het besluit terugkomen, bijvoorbeeld omdat het geschrokken is van deze nieuw serieuze concurrent, dan gaat Freedom Internet wellicht toch niet door. Er moeten dan wel harde garanties van KPN komen betreffende de zelfstandigheid van XS4ALL en voor medewerkers die ondertussen voor Freedom hebben gekozen. Alleen met deze harde garantie zal Freedom overwegen zijn plannen niet door te zetten.

Mocht het zover komen, dan zullen mensen die inmiddels lid zijn geworden van Freedom hun @freedom.nl e-mailadres kunnen blijven houden door donateur te worden van Bits of Freedom. Dit is immers de eigenaar van het domein en hierover zijn afspraken gemaakt.

De kans lijkt echter zeer klein dat Freedom Internet uiteindelijk toch niet doorgezet gaat worden.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • KPN
  • XS4ALL
  • Freedom

Gerelateerde artikelen

tips voor sneller internet
Traag internet? in 7 stappen naar sneller internet

Eric Update: 30 maart 2023

Als je voor de zoveelste keer vol frustratie opgescheept zit met een website die niet laadt, een video die maar blijft haperen of Instagram waarop geen foto’s verschijnen, is het tijd voor actie. Met deze tips helpen wij jou in 7 stappen naar sneller internet!

Ziggo stopt analoge radio
Analoge FM-radio via de kabel in 2021 definitief uitgefaseerd

Eric 24 januari 2021

Ziggo, de grootste kabelmaatschappij in Nederland gaat in 2021 stoppen met de analoge radio. Het uitfaseren zal net als eerder bij de analoge televisie per regio gebeuren. Als je wilt blijven luisteren naar de radio via de kabel, dan is het dus noodzakelijk om te switchen naar een alternatief. In dit artikel lees je meer over de opties.

gigabit internet ziggo utrecht
Gigabit-netwerk als eerste in Utrecht

Bregje 22 november 2018

Vanaf 2020 zorgt VodafoneZiggo voor razendsnel internet via het nieuwe Gigabit-netwerk. Utrecht krijgt de primeur. Dit werd bekend gemaakt tijdens de opening van het gloednieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo, dat met 1600 medewerkers in de Domstad neerstrijkt.

internet 4G voor op vakantie
Altijd internet: 4G op vakantie!

Frank 11 juli 2020

Veel mensen zijn zo verslaafd aan hun internetverbinding dat ze die ook op vakantie niet kunnen missen. Sommigen weigeren gewoonweg te vertrekken als er geen internet op de camping is. Daar aangekomen valt de internetverbinding op de camping zwaar tegen, zodat de vakantie eigenlijk al met een valse noot begint. Al deze ellende is nu voorbij. Hoe? Dat leggen we uit in dit artikel.