zorgverzekering vergoedt COVID herstelzorg

De zorgverzekering vergoedt tot augustus 2022 COVID herstelzorg

Bregje 31 juli 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering

Mensen die last hebben van zogenoemde long COVID klachten zijn veelal gebaat bij paramedische herstelzorg. Denk hierbij aan fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie, logopedie en dieetadvies. Een speciale, maar tijdelijke, regeling zorgt ervoor dat deze behandelingen voor long COVID patiënten worden vergoed uit de basis-zorgverzekering. Op 1 augustus 2021 zou deze regeling aflopen, maar het goede nieuws is dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de regeling met een jaar heeft verlengd, dus tot 1 augustus 2022.

Wat is precies long COVID?

Naar schatting tien tot twintig procent van de mensen die corona hebben gehad houdt daarna langdurige klachten waardoor ze niet goed kunnen functioneren. Deze klachten zijn bijvoorbeeld spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid en hardkloppingen. Soms kunnen deze klachten maandenlang, zelfs een jaar aanhouden. In deze gevallen spreekt men van long COVID.

Het is nog niet duidelijk of bepaalde groepen meer vatbaar zijn voor deze langdurige vorm van corona. Onderzoek daarnaar loopt nog. Het blijkt wel zo te zijn dat sommige mensen met long COVID klachten in beginsel niet eens heel ziek zijn geweest van corona, maar daarna wel deze doorsluimerende klachten hebben. Ook komt dit niet alleen bij ouderen voor, maar juist ook bij jongeren.

Wat wordt vergoed vanuit de zorgverzekering?

Ten eerste geldt dat deze tijdelijk regeling alleen bedoeld is voor mensen die corona hebben gehad en al langere tijd last hebben van de klachten die aangeduid worden als long COVID. Binnen een maximale behandeltermijn van zes maanden heb je dan recht op de volgende zorg:

  • Maximaal 50 behandelingen fysio- of oefentherapie.
  • Maximaal 10 uur ergotherapie.
  • Maximaal 7 uur dieetadvisering.
  • De zorg die nodig is voor logopedie (geen maximum gesteld).

Voor deze zorg betaal je geen eigen bijdrage, maar wel eerst je eigen risico als je dit nog geheel of gedeeltelijk hebt openstaan. De maximale behandeltermijn van zes maanden kan maximaal één keer met nog eens zes maanden worden verlengd indien de huisarts of een medisch specialist dit noodzakelijk acht.

Wat zijn de voorwaarden voor een vergoeding vanuit de basisverzekering?

Als je als ex-coronapatiënt in aanmerking wilt komen voor het vergoeden van herstelzorg uit het basispakket van je zorgverzekering, dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Binnen zes maanden na het acute COVID-ziektestadium moet je een verwijzing krijgen van een medisch specialist of van de huisarts.
  • Na de verwijzing moet binnen één maand worden gestart met de behandelingen.
  • Je moet bereid zijn om deel te nemen aan het onderzoek naar het effect van de herstelbehandelingen. Je gegevens worden hierbij geanonimiseerd.

De medisch specialist of huisarts bepaalt of je een verwijzing krijgt. Je hoeft geen positieve corona-testuitslag te tonen aan bijvoorbeeld je zorgverzekeraar. Ook hoef je niet voor corona opgenomen te zijn geweest in het ziekenhuis.

Heb je na een tweede besmetting ook recht op herstelzorg?

Het maakt voor de aanspraak op de vergoeding niet uit of je voor de eerste keer, tweede keer of zelfs vaker met corona bent besmet. Indien je na een nieuwe besmetting wederom langdurige klachten hebt, dan heb je onder dezelfde voorwaarden opnieuw recht op vergoeding van herstelbehandelingen vanuit de basisverzekering. Uiteraard is dan wel weer een nieuwe verwijzing van een arts nodig.

Meer nieuws over de zorgverzekering ontvangen?

Laat hier je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte over de ontwikkelingen rond de zorgverzekering.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

premie zorgverzekering
Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend

Eric Update: 23 september 2020

Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.

zorgverzekerd buitenland
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?

Bregje 8 juli 2020

We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.

dit jaar veel besparen op zorgpolis
Overstappen van zorgverzekering kan dit jaar veel voordeel opleveren

Bregje 16 november 2020

Zoals verwacht stijgen voor bijna alle zorgverzekeringen de premies. Door de groter wordende verschillen in premies is het dit jaar extra interessant om te vergelijken en wellicht over te stappen. Het kan je soms een besparing opleveren tot ruim honderd euro per jaar!

zorgverzekering kiezen overstappen
Dit jaar extra veel overstappers van zorgverzekering

Eric 20 december 2019

Veel meer mensen dan voorgaande jaren kijken dit jaar kritisch naar hun zorgverzekering. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verlaging van de korting op collectieve zorgverzekeringen.